PEDIKIR ORDINACIJA AVRAMOVIC - Medicinski pedikir mašinom

Žuljevi na prstima

Žuljevi na prstima najčešće nastaju kao posledica pritiska koji koža prstiju trpi, jer je pritisnuta izmedju koštanog dela prsta i obuće. Oni se mogu javiti i na drugim delovima stopala, ali se najčešće viđaju na gornjem delu prstiju koji su zgrčeni, te liče na čekić. Žuljevi se mogu javiti i na tabanu kao posledica povećanog pritiska od strane kostiju donožja, koje prominiraju u taban. Često (posebno kod osoba sa smanjenim imunitetom) dolazi i do njihove infekcije sa svim posledicama koje ona može da prouzrokuje.


Terapija - nošenje komotne obuće sa kožnim gornjim i donjim delom, uz specijalne sunđeraste podmetke, kod manjih deformtieta otklanja problem. Nošenje idividualnih ortokinetičkih uložaka, koji se prave nakon analize statike i dinamike stopala od specijalnih bioelastičnih materijala, poboljšava statiku stopala i rasterećuje delove stopala koji su naglašeno opterećeni. Naglašeni deformiteti zahtevaju operativno lečenje, ali ne u smislu uklanjanja žulja, već rešavanja koštanog deformiteta koji je doveo do njegovog nastanka. Pojava otoka na bazi palca koji je praćen crvenilom i bolom zahteva konsultaciju lekara, jer može predstavljati prvi napad gihtičnog artrita, što zahteva specijalnu medikamentoznu terapiju kao i poseban režim ishrane.

Bradavice

One liče na žuljeve, ali nisu povezane za pritisak na stopalu i predstavljaju reakciju kože na virusnu infekciju. Najčešće se javljaju na tabanima i mogu se spontano povući, mada katkada zahtevaju i dodatno medikamentozno i lokalno lečenje od strane dermatologa, odnosno hirurga.


PAŽNJA – nisu svi bolni žuljevi bradavice. Često to može biti reakcija na koštanu ili mekotkivnu povredu, prisustvo stranog tela ( staklo, trn, delići metala i sl.), dok tamno braon ili crne promene mogu biti posledica malignog obolenja i zahtevaju hitnu lekarsku konsultaciju.

 

PEDIKIR ORDINACIJA AVRAMOVIC - Medicinski pedikir mašinom

 

O Pedikiru   Pedikir oprema  Galerija "Avramović"   Galerija žuljevi    Galerija zadebljani nokti    Lokacija & Mapa   Kontakt  

Bolesti Čukulja   Žuljevi & bradavice   Urasli & inficirani nokti   Izbor obuće 

 

Božidara Adžije br. 23 Beograd :: Telefon - +381 (11) 244 0889 :: GSM - +381 (65) 444 0889 :: E-mail - ordinacija@pedikir.rs

Copyright Pedikir Ordinacija Avramovic 2008 ©. All Rights Reserved