PEDIKIR ORDINACIJA AVRAMOVIC - Medicinski pedikir mašinom

Čukalj

Čukalj je opšte prihvaćeni naziv za *hallux valgus*, stanje kod koga se palac pomera u polje, sa pojavom izbočine na unutrašnjem delu stopala, uz česte prateće deformitete malih prstiju i čitavog prednjeg stopala (tzv. sekundarna metatarzalgija).

Ima više uzroka nastanka ovog deformiteta, od kojih su nasleđe i nošenje cipela sa uskim prednjim delom i visokom petom, najčešći. Deformitet je u početnoj fazi samo estetski, ali vremenom (on se, po pravilu, vremenom pogoršava), sve više ugrožava funkciju stopala i predstavlja ozbiljan problem u svakodnevnom životu (osoba sa čukljevima mora da nosi veće cipele, koje se brzo deformišu, izbočina na unutrašnjem delu stopala je, po pravilu, bolna, često se i inficira, a zbog poremećene statike javljaju se naglašeni bolovi u čitavom prednjem delu stopala (posebno ispod glavice drugog prsta).

Terapija - osim nošenja komotne obuće sa širokim prednjim delom i tzv. japanki u toku leta (kada je prednji deo stopala slobodan), nošenje individualnih ortokinetičkih uložaka može usporiti napredovanje deformiteta (nošenje tzv. separatora je bez rezultata u korekciji deformiteta). Kod naglašenih slučajeva, jedino uspešno lečenje je operativno.

Postoji više operativnih zahvata koji se danas primenjuju i oni, osim uklanjanja čuklja, po pravilu dovode čitavo prednje stopalo u normalan, fiiziološki oblik sa idealnom estetskom korekcijom deformiteta. Ukoliko se operativni zahvat uradi od strane specijaliste ortopeda koji je subspecijalizovan za hirurgiju stopala i skočnog zgloba, rezultat je po pravilu jako dobar, bez mogućnosti za ponovnu pojavu deformiteta. Naravno, ukoliko se operativni zahvat uradi u fazi kada je deformitet manjeg stepena, operativni zahvat je manje složen a rezultat je znatno bolji.

 

 

 

PEDIKIR ORDINACIJA AVRAMOVIC - Medicinski pedikir mašinom

 

O Pedikiru   Pedikir oprema  Galerija "Avramović"   Galerija žuljevi    Galerija zadebljani nokti    Lokacija & Mapa   Kontakt  

Bolesti Čukulja   Žuljevi & bradavice   Urasli & inficirani nokti   Izbor obuće 

 

Božidara Adžije br. 23 Beograd :: Telefon - +381 (11) 244 0889 :: GSM - +381 (65) 444 0889 :: E-mail - ordinacija@pedikir.rs

Copyright Pedikir Ordinacija Avramovic 2008 ©. All Rights Reserved